vrijdag 22 april 2016

Bodymap: waarom het belangrijk is dat onze kindjes bewegen

Onze kleuter vraagt al een tijdje naar een skateboard. Omdat we hem hiervoor nog te jong vinden zijn we op zoek gegaan naar een alternatief. Dit alternatief hebben we gevonden op de website van bodymap. Hier zijn we "de spooner" tegengekomen. Dit is een evenwichtsbord waarop hij de technieken van skaten, surfen en snowboarden kan inoefenen. Hij kan hiermee volop bewegen en tegelijk oefent hij zijn evenwicht en coördinatie. Twee vliegen in één klap want het is heel leuk om mee te spelen en het is ook nog eens goed voor zijn ontwikkeling. Zelfs voor de mama's en papa's is het ook leuk om samen trucjes te oefenen. In dit filmpje krijg je alvast een idee welke tricks je er allemaal mee kan doen. Dit sluit ook aan bij de visie van Bodymap en ik kan me helemaal terugvinden in deze visie. Een tijdje geleden ben ik naar een infoavond geweest waarop Ann De Wilde heel enthousiast vertelde over de missie van Bodymap "iedereen sensibiliseren over het belang van spelen en bewegen voor de ontwikkeling van kinderen". Het belang hiervan leggen ze uit aan de hand van een ontwikkelingslab


                                                                      (bron: www.bodymap.be)

Dit ontwikkelingslab brengt de bewegingsontwikkeling van kinderen in beeld. Alle flesjes staan voor ontwikkelingsvaardigheden. De flesjes worden gevuld door datgene wat kinderen het liefste doen: spelen en bewegen! Zijn alle flesjes gevuld, dan zijn kinderen klaar om te leren lezen, schrijven, rekenen, concentreren,...

Een aantal eenvoudige tips, die ik zelf ook toepas bij onze kindjes, wil ik graag met jullie delen:

1. Geef je kind een rustgevende massage. Ze kunnen hier echt van genieten. Als alternatief kan je ook masseren met verschillende structuren zoals een washandje, spons, watje,... Dit is goed voor hun sensorische ontwikkeling en hechting.

2. Ga samen op jullie buik liggen en lees een boekje. Zo leren ze hun hoofd goed rechtop te houden.

3. Veel in de zandbak spelen en meehelpen met de afwas is goed voor de ontwikkeling van de tastzin. Hierdoor kunnen ze later hun pen beter vasthouden.

4. Stimuleer je kind om te kruipen en laat hen ook op de trap kruipen (veilig en onder toezicht). Zo leren ze om hun twee hersenhelften samen te gebruiken. Want tijdens kruipen zetten ze hun linker hand en rechter onderbeen samen naar voren en daarna hun andere hand en been. Hun hoofd houden ze in balans en ze kijken waar ze naartoe willen.
Dit helpt om later naar het bord te kijken en tegelijkertijd iets op te schrijven.

5. Een loopfiets is ideaal om het evenwicht te oefenen en helpt om echt te leren fietsen.

6. Om bewust te worden van hun eigen lichaam kan het helpen om ze hun neus, oren, buik, knie,... te laten benoemen. Springen op een (mini)trampoline is ook goed om bewust te worden van hun eigen lichaam en om hun evenwicht te houden. 

Nog meer van die leuke spelletjes en tips kan je terugvinden in de speelkalender van Biba en Loeba.We proberen onze kindjes de ruimte te geven om te springen, op een borduur te lopen, kleine hellingen aflopen, in het rond te draaien, op 1 been te staan,... Want heel veel dingen die goed zijn voor hun ontwikkeling doen ze uit zichzelf. Kortom we laten hen gewoon kind zijn! 

Voor meer info kijk zeker eens op http://www.bodymap.be/

Veel speelplezier!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten