woensdag 18 november 2015

Er is er eentje jarig! Een verjaardagskroon maken.

In oktober en november worden er in Villa Lika een paar verjaardagen gevierd. En bij een leuk feestje hoort natuurlijk een mooie kroon.

Als je er al een tijdje over denkt om iets proberen te naaien dan zou dit wel eens je eerste naaiproject kunnen worden. Kindjes gaan altijd stralen als ze een kroon op hun hoofdje mogen zetten. Met dit kleurrijke exemplaar is succes verzekerd en beginnersfoutjes worden zeker door de vingers gezien.


Dit heb je nodig:

 • bakpapier of krant om het patroon uit te knippen
 • meetlat
 • potlood
 • stofschaar
 • naaimachine
 • 2 vrolijke stukken stof (20cm x 65cm)
 • vlieseline (2 stukken van 20cm x 65cm)
 • biaislint of vilt voor de afwerking (1cm x 60cm)
 • vilt voor het cijfer
 • bijpassend garen
 • klittenband (10 cm)

 • Zo ga je te werk:
  1. Teken het patroon op een stuk bakpapier of krant. Op de foto kan je de afmetingen vinden.

  2. Plooi de stof dubbel. Leg het patroon op de stofvouw en speld het vast. Knip het patroon uit met 1cm naadwaarde.

  3. Doe nu net hetzelfde met het andere stuk stof.

  4. Leg het patroon op de vlieseline. Speld het vast en knip uit zonder 1cm naadwaarde. Doe dit 2 keer.

  5. Strijk de vlieseline vast aan de binnenkant van de stof. Tip Leg de vlieseline met de lijmkant op de stof en de zachte kant bovenaan. Anders plakt het aan het strijkijzer en dat is vervelend.
  6. Leg de 2 stukken stof met de goede kanten tegen elkaar. Speld ze aan elkaar vast.
  7. Laat onderaan een keergat van ongeveer 7cm. Als we zo meteen de 2 stukken aan elkaar naaien dan hebben we een plaats nodig om de stof te keren.

  8. Naai nu de 2 stukken aan elkaar vast op 1cm naadwaarde en begin onderaan bij het keergat. Maak het begin en einde van je naaiwerk goed vast.
  9. Draai de goede kant naar buiten via het keergat. Duw de hoekjes en pieken van de kroon uit. Tip Dit doe je best met de achterkant van een potlood. Gebruik beter geen schaar omdat je zo de naad kan beschadigen. Strijk je kroon even.
  10. Als je de kroon zo al mooi vindt kan je het keergat op persvoetbreedte dichtnaaien. Ik ga hem nog extra versieren met een biaislint.

  11. Plooi 1 kant van het biaslint open en leg dit gelijk met de onderkant van de kroon. Speld dit vast en naai in de gleuf van het biaislint. Het keergat wordt op deze manier gesloten. Keer je werk om en plooi het biaislint open naar de andere kant. Naai nu nog een laatste keer over het biaislint. (Ik heb het biaislint aan de achterkant open geplooid omdat anders het pakket te dik werd om te naaien.)

  12. Schrijf een getal op het bakpapier. Knip het uit en spelt het vast op een stukje vilt. Knip het getal uit in vilt en naai het vast op de kroon.

  13. Plak de klittenband vast op de kroon en naai de zijkanten vast. Zelfklevende klittenband blijft niet plakken als je hem vaak open en dicht doet.

  14. We zijn klaar. Hiep Hiep Hoera!!


  Als je graag het patroon in A4 formaat hebt mag je altijd een mailtje sturen naar villalika@outlook.com of een berichtje achterlaten op onze facebookpagina. Als je graag zo een kroontje wilt hebben maar je ziet het niet zitten om het zelf te maken dan mag je het via dezelfde weg laten weten. We helpen je graag verder.

  Geen opmerkingen:

  Een reactie posten