woensdag 11 november 2015

Hoe maak ik een vogelcafé?

Ik kan ervan genieten als ik s'morgens de tijd neem om even uit het keukenraam te kijken. Met een gezellige warme trui aan en een tas thee in de hand is dit een hele fijne start van de dag. Ons konijn, Puk, huppelt al vrolijk rond en soms kunnen we ook andere tuinvrienden, de vogels spotten.

In november vinden ze niet meer zo gemakkelijk voedsel in onze tuin.   
Ze hebben ook minder tijd om te zoeken nu de dagen korter worden. Maar ze hebben juist extra veel energie nodig om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Hoogste tijd om ze een handje te helpen!

Vogelvoer en mezenbollen kan je in de winkel kopen. Maar welk vogeltje zou eens niet willen bijtanken in een stijlvol vogelcafé?

Dit heb je nodig:
  • oud servies: 6 kopjes
  • 600g vogelvoer
  • 1 kg frituurvet of rundervet vb.ossewit
  • houten stokjes vb bamboe of gewone takjes
  • leuk lint
  • kookpot
Zo ga je te werk:

1. Smelt het frituurvet of rundervet in een kookpot. Wacht tot het warm is maar niet heet. Vogels zijn niet zot van gefrituurd eten.

Tip: Vloeibare olie (vb olijfolie), boter en margarine zijn niet geschikt voor vogels. Olijfolie kan hun veren aantasten en ze hebben een laxerend effect. Vogeltjes met diarree willen we niet natuurlijk.

2. Als het vet gesmolten is voeg dan het vogelvoer toe.
Tip: Naast de dagschotel kan je misschien een suggestie doen op de kaart en rozijntjes toevoegen. Gebruik geen kippenvoer. Deze zaden zijn te groot en te hard.

3. Giet de warme brij in de kopjes en steek het stokje in de vloeibare massa. 
4. Als het vet bijna gestold is, strooi je er nog wat zaadjes bovenop.
5. Hang nu de kopjes met een lint in de boom
6. Laat die vogeltjes maar komen!
Wist je dat vogels in de herfst al actief naar een voedselplek zoeken voor de winter. Als ze nu bij jou komen eten in het vogelcafé dan weten ze dat ze in de winter ook in jouw tuin terecht kunnen.

Veel vogelkijkplezier!Geen opmerkingen:

Een reactie posten